Oranje-keeper Daphne van Domselaar over het EK 2024

‘Ik ben echt iemand van de eindtoernooien’

Pas 24 jaar en dan al keeper van het Nederlands vrouwenelftal en vaste doelman van Aston Villa in de Women’s Super League. Daphne van Domselaar leeft haar droom. Toch ligt haar lat hoger en wil ze graag in de Champions League en op de Olympische Spelen keepen. Voor het zover is, staat in de komende maanden haar tv aan. ‘Een EK voetbal vind ik fantastisch.’

Een leuke quizvraag om mee te beginnen. Wat hebben Kylian Mbappé, Mohamed Salah en Daphne van Domselaar gemeen? Alle drie braken ze als een bliksemflits door de wolken van het internationale voetbal. De Franse aanvaller deed dat als onbekend 19-jarig talent op het WK van 2018. Mbappés sensationele techniek bleek cruciaal voor het winnen van de wereldtitel door Frankrijk. De Egyptenaar Mo Salah was ook relatief onbekend toen hij in 2017 bij Liverpool kwam. Hij pikte zijn doelpuntjes in de jaren daarvoor in Italië heus wel mee, maar met 44 goals in 52 wedstrijden in onder meer de Premier League maakte hij in het seizoen 2017-2018 definitief naam.

(Credit Image: © Kim Price/PRO SHOTS/Cal Sport Media/Sipa USA)

En dan Daphne van Domselaar. Als 22-jarige keeper van FC Twente begon ze tijdens het EK 2022 als bankzitter in de groepswedstrijd tegen Zweden. Maar toen de ervaren Sari van Veenendaal geblesseerd raakte en echt niet meer verder kon, kreeg de loopbaan van Van Domselaar een beslissende wending. ‘Ik viel in en heb daarna het hele toernooi gespeeld,’ zegt Van Domselaar. ‘Dat was het absolute hoogtepunt in mijn carrière tot nu toe.’

Vertrouwen bij Villa

Niet alleen keepte ze dat hele EK 2022 voor Oranje, maar dat deed ze ook nog eens bijzonder goed. Tegen Zweden, Portugal, Zwitserland en met name Frankrijk stal ze de show met talloze reddingen. ‘Daardoor kwam ik in de picture bij grote clubs in heel Europa en sindsdien ging het snel met me.’ De voetbalwereld lag weliswaar aan haar voeten, toch koos Van Domselaar voor de weg der geleidelijkheid. ‘In mijn ogen was ik nog niet klaar in Nederland. Een overgang naar het buitenland verandert je hele leven, je moet er mentaal echt klaar voor zijn. Dat was ik op m’n 22e nog niet, daarom besloot ik nog een jaar bij FC Twente te blijven, ook om rustig na te denken over wat ik daarna zou willen.’

Na dat seizoen, in de zomer van 2023, bleek de aandacht voor Van Domselaar niet bepaald geluwd. Weloverwogen koos ze voor Aston Villa. ‘Engeland trok me sowieso, het is de beste competitie ter wereld, waarin de beste meiden spelen. Bij de clubkeuze gaf Carla Ward, de manager van Aston Villa, de doorslag. Ik had een goed gesprek met haar, waarin ze me duidelijk maakte dat ze me graag wilde hebben. Ik voelde heel veel vertrouwen, zou ook veel minuten gaan maken. Daarom maakte ik de overstap naar Birmingham.’

Leipe keeper

Nu, in juni 2024, heeft Van Domselaar haar eerste seizoen bij Aston Villa erop zitten. En inderdaad heeft ze in de Women’s Super League veel speelminuten gemaakt onder de lat van The Villans. Spijt heeft ze dan ook geen seconde. ‘Aston Villa is een mooie, open club, die heel trots is op het vrouwenteam. Hoewel we op hetzelfde complex trainen en dezelfde faciliteiten delen – denk aan het zwembad en de gym – zien we de mannenselectie van Villa eigenlijk niet zo vaak. Dat is wel jammer, want van Emiliano Martínez, de Argentijnse doelman, ben ik groot fan.’

Dat is waarschijnlijk in tegenstelling tot veel Oranjefans, die traumagerelateerde klachten krijgen bij de herinnering aan het gedrag van deze keeper in de WK-wedstrijd Nederland-Argentinië in 2022. Van Domselaar: ‘Tijdens de penaltyserie dacht ik ook vaak ‘wat is dat voor leipe keeper?’, maar ik mocht hem wel en zag zijn kwaliteiten. Helaas heb ik hem hier in Birmingham nog maar een paar keer gezien.’ 

(Photo by Natalie Mincher/PRO SHOTS/SPP/Sipa USA)

EK 2025

Het aantal speelminuten had afgelopen seizoen hoger kunnen zijn als Van Domselaar niet was geteisterd door enkele blessures, zoals een heupblessure waarvan ze herstellende is. Of liever gezegd, al bijna hersteld ís. ‘Ik ben in maart aan mijn heup geopereerd, had daarna een klein dipje in de revalidatie, maar ben nu nagenoeg fit.’

Als alles volgens planning verloopt, is de Noord-Hollandse er weer gewoon bij als de OranjeLeeuwinnen deze zomer hun kwalificatiereeks voor het EK 2025 verder afwerken. En plaatsing is niet evident, in een pittige poule met onder meer Noorwegen en Italië. Vooralsnog staan de Oranje-vrouwen derde in de groep, na een overwinning op de Noren en een nederlaag tegen de Italianen. ‘We misten de afgelopen maanden veel belangrijke meiden. Ik ga ervan uit dat het vanaf nu beter gaat en we ons plaatsen voor het EK van volgend jaar.’ 

Elfde veldspeler

Zo is Van Domselaar op pas 24-jarige leeftijd al niet meer weg te denken uit het doel van zowel Aston Villa als Oranje. Het is supersnel gegaan voor de vrouw die betrekkelijk laat met voetbal begon. ‘Ik ging pas in clubverband voetballen toen ik een jaar of tien, elf was. Voor die tijd zat ik op volleybal, omdat je toen nog niet veel meisjesteams had bij voetbalclubs. Maar in mijn vrije tijd voetbalde ik altijd wel veel op veldjes in de buurt, en op het schoolplein. Bij LSVV in Langedijk werd op een gegeven moment een meidenteam opgericht. Daarin begon ik als veldspeler. Al na enkele wedstrijden kwam ik op doel terecht, waarschijnlijk omdat ik goed was met mijn handen dankzij mijn volleybalachtergrond.’

Via Telstar, FC Twente en diverse KNVB-elftallen is ze uiteindelijk de keeper geworden die ze nu is. ‘Iemand die heel graag meevoetbalt, een elfde veldspeler eigenlijk. Ook ben ik goed in de lucht, bij voorzetten bijvoorbeeld. In Engeland heb ik die sterke punten enorm ontwikkeld. Bij FC Twente was er zelden sprake van druk van de tegenstander, maar dat is hier wel anders, als je speelt tegen de beste clubs van Europa. Het tempo is onvergelijkbaar hoger, en daar moet je ook als keeper in mee. Dat was in het begin even wennen, maar gaat gelukkig steeds beter.’ 

Oranje supporteren tijdens EK 2024

Wat de bovenste etage van de lift van haar loopbaan wordt, weet Van Domselaar natuurlijk nog niet. Wel zit ze vol ambitie. ‘Ik wil heel graag in de Champions League spelen en die winnen. Met Oranje wil ik ooit eens op de Olympische Spelen staan, iets wat dit jaar helaas niet is gelukt. Vooral hoop ik een lange carrière te hebben.’

Terug naar het heden dan, want naast haar eigen kwalificatiewedstrijden met de OranjeLeeuwinnen staat deze zomer voor haar mannelijke Oranje-collega’s een prachtig toernooi te wachten: het EK 2024 in Duitsland. ‘Leuk dat het in Duitsland is, het wordt daar vast een mooi toernooi met veel Nederlandse supporters. Oranje heeft een lastige poule met Frankrijk, maar zodra ze die overleven kan er op zo’n eindtoernooi van alles gebeuren.’

Nuchter als ze is gaat Van Domselaar in juni en juli niet met een speciaal oog naar bepaalde spelers kijken. ‘Eigenlijk heb ik nooit echt idolen gehad, niet bij de mannen en niet bij de vrouwen. Ook onder de internationals van Aston Villa of de keepers heb ik geen favorieten. Hoewel het wel interessant wordt om de doelmannen van Oranje te gaan volgen. Het is bizar hoeveel keepers het afgelopen jaar in de goal van Nederland hebben gestaan. Ik ben benieuwd wie er uiteindelijk de voorkeur krijgt.’

Hoe dan ook kan Van Domselaar niet wachten tot het EK begint. ‘Ik ben echt iemand van de eindtoernooien. Normaal kijk ik niet veel sport. Maar de Olympische Spelen, een EK en een WK vind ik wél fantastisch, zeker in de zomer. Dus straks in juni en juli staat bij mij de hele dag de tv aan en ga ik voor Oranje supporteren.’ 

Klant: diverse uitgevers
Doelgroep: lezers van huis-aan-huisbladen in Nederland
Publicatiedatum: juni 2024
Wil je ook zo’n tekst?