Kroongetuige DNA

Ik heb in opdracht van het NFI een boek over 25 jaar forensisch DNA-onderzoek geschreven, samen met Lex Meulenbroek (DNA-deskundige van het NFI). Het boek, getiteld Kroongetuige DNA – Onzichtbaar spoor in spraakmakende zaken, is in 2014 uitgegeven door De Bezige Bij. Het ligt in de boekwinkels en is ook online te bestellen. Een jaar later verscheen de publieksuitgave van dit boek: DNA-match.

Bestel via Bol.com

Reacties

Het definitieve DNA-boek *****

Nieuwe Revu

Een fijne balans tussen persoonlijke verhalen en de wetenschappelijke kant van het DNA-onderzoek ****

Kijk

Beter en inhoudelijker dan CSI, spannender dan Grisham

Den Haag Centraal

Een must-read voor de leek in het DNA-onderzoek

Het Advocatenblad

Een interessant, kloek boek

Jeroen Pauw

Echt een geweldig, leerzaam en onthullend boek

Peter R. de Vries

Ik kan iedereen het boek Kroongetuige DNA aanraden. (...) Daarin zie je, zeer leesbaar en aan de hand van een groot aantal geruchtmakende zaken, hoe het DNA-onderzoek gigantisch ontwikkeld is.

(Toenmalig) minister Grapperhaus, in de Tweede Kamer der Staten-Generaal (Kamerstuk 28684 nr. 617)

Omslagtekst

“In september 1984 ontdekte de Britse geneticus Alec Jeffreys dat er in ons DNA plekken zijn die van persoon tot persoon sterk verschillen. Die ontdekking van het ‘DNA-profiel’ zette het misdaad- en identificatieonderzoek volledig op zijn kop. De ontwikkeling die het forensisch DNA-onderzoek daarna doormaakte is indrukwekkend – het is moeilijk voorstelbaar dat nog geen dertig jaar geleden DNA pas voor het eerst werd gebruikt om een misdrijf op te lossen. Lex Meulenbroek en Paul Poley hebben die stormachtige ontwikkeling in kaart gebracht, met name aan de hand van geruchtmakende misdrijven zoals de moorden op Andrea Luten, Arthur Ghurahoo, Willem Endstra, het Rozenmeisje en Marianne Vaatstra – zaken die telkens een verdere stap in het DNA-onderzoek markeren. Via persoonlijke verhalen van nabestaanden, politiefunctionarissen, DNA-deskundigen, officieren van justitie, advocaten, rechters en andere betrokkenen laten ze zien hoe het DNA-profiel steeds weer én steeds meer een cruciale rol speelt bij het oplossen van zaken. De verhalen zijn niet alleen zeer informatief, maar vaak ook ronduit aangrijpend. Kroongetuige DNA is een meeslepend boek, dat een unieke inkijk biedt in de wereld van het forensisch DNA-onderzoek in Nederland.”