“Mentale fitheid is zeker in coronatijden superbelangrijk”

Daar stonden ze hoor. Hartje winter, maandagavond, regen, wind, pikdonker. Een groep van 20 PwC’ers – van partner tot trainee – beulde zich onder leiding van een hardlooptrainer wekelijks af. Met als ultiem doel: het lopen van de 10 kilometer of halve marathon tijdens de CPC Loop in Den Haag. En om mentale fitheid te verkrijgen.

Volgens een van de initiatiefnemers, FDD Senior Associate Sven Tettelaar, sneed het mes op die maandagavonden aan twee kanten. “We waren bezig met fysiek trainen, dus goed voor onze gezondheid. Maar daarnaast was het erg goed voor de sociale cohesie. Het was verbindend om met zo veel verschillende PwC-collega’s bezig te zijn.”

Collega’s helpen groeien

Het initiatief is kenmerkend voor de visie van PwC op wellbeing, waarover Wellbeing Leader Constance Weurman vertelt: “De PwC-medewerkers zijn onze belangrijkste assets. PwC wil goed voor ze zorgen, ze het beste uit zichzelf laten halen, ze op alle vlakken helpen te groeien. Daarbij zien we de mens als een holistisch wezen. Wellbeing heeft absoluut te maken met je fysieke conditie, maar ook met je emotionele, mentale én spirituele niveau.” 

Sven legt uit dat het in de FDD-wereld hoognodig is dat je op al die niveaus topfit blijft. “Het werk is heel leuk, maar ook erg zwaar. Zeker richting het einde van een groot project ontkom je niet aan het maken van overuren. Je werkt nu eenmaal met piekmomenten. Om die aan te kunnen, moet je zorgen dat je je kunt opladen. Ik wil dit werk namelijk graag ook op langere termijn nog kunnen doen. Zelf vind ik het heel bijzonder dat PwC daarom zo veel investeert in mentale fitheid van alle medewerkers.”

Individueel wellbeingbudget

Een heel concreet voorbeeld van die investering is het individuele wellbeingbudget voor iedere PwC’er. Constance: “Dat is een bedrag van 600 euro per jaar, dat door iedere collega vrij te besteden is aan wellbeing. Zoals aan een cursus mindfulness, stresscoaching, lifestyle coaching of personal coaching. Of bijvoorbeeld aan noise cancelling oordopjes.” In 2019 is gestart met dit budget. Constance zegt dat veel collega’s er vorig jaar gebruik van hebben gemaakt. “80 procent van de PwC-medewerkers heeft dat gedaan. Met name personal coaching en mindfulness waren in trek.”

Naast dit persoonlijke budget zijn er op elke afdeling van PwC interessante programma’s gestart die met wellbeing te maken hebben. Het lopen van de CPC was een goed voorbeeld, maar ook swimchallenges, Viking Runs en wielertochten werden georganiseerd. Totdat corona de boel kwam verstoren natuurlijk. En dat terwijl juist in coronatijden aandacht voor wellbeing essentieel is. “Elke twee weken versturen we een wellbeing-survey”, zegt Constance, “dat is een soort meting van ieders welzijn. We merken echt dat het in deze coronatijd wat minder goed gaat met iedereen. Daar proberen we iets aan te doen.

Thuiswerken is de nieuwe werkelijkheid, dus we zijn druk bezig om ons wellbeing-aanbod daaraan aan te passen, zoals met een online thuiswerkplek-check en online fysiotherapie. Bovendien zetten we vol in op mentale fitheid, dat is in deze tijd superbelangrijk.”

Mentale fitheid dankzij technologie

Verder biedt PwC speciale webinars over wellbeing. Gastsprekers, experts of collega’s vertellen daarin over een onderwerp, zoals emotionele gezondheid. Sven: “Sociaal contact is in deze tijd bijna onmogelijk, maar het is wél belangrijk voor je emotionele welbevinden. In een webinar ontdekken we wat slimme mogelijkheden zijn om dat toch voor elkaar te krijgen.” Wat kun je volgens Sven doen om die sociale cohesie in coronatijden terug te krijgen? “We gebruiken tegenwoordig heel veel technologie om te vergaderen. Die kun je ook prima inzetten voor ontmoetingen in kleinere groepjes. Organiseer een koffiemoment met een paar collega’s, om maar eens wat te noemen. En heb het dan niet over werk, maar vraag aan de ander hoe het met hem of haar gaat. Geloof me, daar krijg je energie van!”

Ten slotte heeft Sven zelf natuurlijk ook een megadrukke baan. Hoe zorgt hij eigenlijk voor zijn persoonlijke wellbeing? “Aan alle dimensies probeer ik wekelijks aandacht te besteden, alleen spiritueel kan het bij mij nog wat beter. Fysiek zorg ik voor mezelf door om de dag te gaan hardlopen of fietsen. Mijn emotionele niveau houd ik op peil door elke week een andere collega te bellen voor een persoonlijk praatje. Mentaal let ik vooral op mijn smartphonegebruik. Ik bepaal bijvoorbeeld zelf wanneer ik mijn appjes en mailtjes check. Daarvoor schakel ik de meldingen op het welkomstscherm van mijn telefoon uit. Zo blijf ik ook tijdens enorm drukke projecten én in coronatijden op alle gebieden fit.”

Klant: Dutchwebshark
Publicatiedatum: november 2020