‘Gort binnen de grens’: over de Tour de France en Franse wijnen

Nee, wijnboer Ilja Gort is geen echte wielerliefhebber. Toch is het bruggetje van vin naar vélo snel gemaakt. Want de Tour de France 2019 komt door wereldberoemde wijnstreken. Gort laat er zijn licht over schijnen. “Als ik een kleine picknick heb, moet daar toch wel een rosé uit de Provence bij.”

Op een flinke steenworp van de rivier de Dordogne, even ten noorden van wielerstad Bordeaux, heeft Nederlander Ilja Gort zijn eigen wijnkasteel, Château la Tulipe. Behalve wijnboer is Gort tv-maker en romanschrijver. Dat zijn laatste boek, ‘De druivenfluisteraar’, er een is met een heerlijke afdronk blijkt wel uit de wekenlange hoge positie in de bestsellerlijsten.

Het mag duidelijk zijn: Gort is een drukbezet man. Mede om die reden volgt hij de Tour de France niet echt. “In die periode zijn we hartstikke druk op het château. We ontvangen dan allemaal leuke toeristen die een wijnproeverij of een rondleiding willen, of allebei.”

Klein verborgen terrasje

Het is trouwens maar de vraag of Gort voor de tv zou zitten als het rustiger zou zijn op zijn kasteel. Want met wielrennen heeft hij eigenlijk niet zo veel. “Wel heb ik enorm veel respect voor de dames en heren op de fiets. Wat een uithoudingsvermogen, wat een discipline! Zelf draag ik al zelden een korte broek, laat staan een wielrenbroek! Het leukste aan het zelf op een fiets stappen, vind ik de mogelijkheid om nét even om het kerkje heen te fietsen om te kijken of erachter misschien een fijn klein verborgen terrasje is. Of om even snel een stokbrood bij de boulanger te halen. Heel praktijkgericht dus.”

Fietsofielen met koelboxen vol lekkers

Op dat verborgen terrasje en bij die boulanger ziet hij wel haarscherp wat het effect van de Tour de France is op de doorsnee Fransman. “Heel het land staat op z’n kop, alles draait om de Tour! Het normale leven is ontwricht: de bakker laat zijn brood verbranden, de wijnboer drinkt te veel en de groenteman verslikt zich in zijn eigen bonen. En op werkelijk elke denkbare plek staat wel een tv te toeteren met daaromheen fietsofielen met koelboxen vol lekkers die zo mogelijk nóg harder staan te toeteren!”

Overgewaardeerde bubbelwijn

De Tour de France laat in 2019 Bordeaux en omstreken helaas links liggen. Het een paar honderd kilometer verder gelegen Pau is de dichtstbij gelegen finishplaats. Hoewel de Tour dus ook de wijnstreek Bordeaux niet aandoet, doorkruist de wielerronde wél andere beroemde wijnstreken. Champagne, de Elzas, Bourgogne, Languedoc-Roussillon, de Savoie en de Provence, om er maar een paar te noemen.

Gemene vraag aan Gort: wat zijn zijn favoriete Franse wijnstreken eigenlijk? “Helaas, die vraag beantwoorden is een onmogelijke opgave voor mij. Ik hou gewoon van het hele land, ondanks dat er Fransen wonen. Haha, nee hoor, grapje, als je de gebruiksaanwijzing van de Fransen leert kennen, zijn het schatten! Maar goed, als je er dan toch eentje wilt horen: het minste heb ik met Champagne. De streek is mooi, maar de bubbelwijn die daar wordt gemaakt, is enorm overgewaardeerd.” 

Uit de andere wijnstreken vindt Ilja Gort het lastig kiezen. “Er wordt zó veel lekkere wijn gemaakt in Frankrijk. Helemaal afhankelijk van wat je zelf lekker vindt, wat je eet of waar je bent, kies je de beste wijn erbij, toch? En dat kan variëren van een heerlijke Elzas-wijn bij de asperges tot een Cabernet Sauvignon uit de Languedoc bij de kaas. En als ik een kleine picknick heb, dan moet daar toch wel een rosé uit de Provence bij. Maar alleen als mijn eigen rosé op is natuurlijk, haha! Hmmm, het water loopt me nu alweer in de mond!”

Klant: uitgevers van huis-aan-huisbladen – Tour-special
Doelgroep: lezers van huis-aan-huisbladen
Publicatiedatum: juni 2019