OranjeLeeuwin Danique Kerkdijk klaar voor haar WK-debuut

Langzaam maar zeker neemt de Oranjekoorts in Nederland toe. Het groepsduel op het WK van de OranjeLeeuwinnen tegen Kameroen is zelfs al uitverkocht. Wie ook niet kan wachten, is Danique Kerkdijk. De verdedigster van Bristol City zit in de WK-selectie en kan straks haar debuut maken tijdens een eindtoernooi.

Vlak voor het zo succesvol verlopen EK 2017 in Nederland kreeg ze te horen dat ze net was afgevallen voor de selectie. De opluchting bij Danique Kerkdijk (22) was begin april dit jaar dan ook gigantisch toen ze vernam dat bondscoach Sarina Wiegman haar had opgenomen in de selectie van de OranjeLeeuwinnen die Nederland straks in juni gaan vertegenwoordigen op het WK in Frankrijk.

“De avond voor de bekendmaking speelden we nog een oefenwedstrijd tegen Chili (7-0, red.),” vertelt Kerkdijk, “daar stond voor mij wel wat druk en spanning op. Ik weet immers hoe groot de teleurstelling van het mislopen van een eindtoernooi is. Hoewel ik niet lang heb gespeeld tegen Chili, heb ik me in mijn invalbeurt van mijn beste kant laten zien.” Op 10 april kwam het verlossende woord. “Met de meiden die waren geselecteerd, kwamen we bij elkaar. We kregen een leuk filmpje te zien met daarin iedereen die de WK-selectie had gehaald. Ik was enorm opgelucht. En trots natuurlijk!”

Verzorgd voetbal in Bristol

Kerkdijk is een centrale verdedigster die sinds twee seizoenen uitkomt in de Engelse competitie, voor Bristol City. Voor die tijd maakte ze furore bij FC Twente, waarmee ze onder andere landskampioen werd en de Nederlandse beker won. “Na vier jaar Twente was ik toe aan een nieuwe stap. Ik kon verschillende kanten op, maar wilde per se naar een club die echt bij me zou passen.”

Ze vloog een keer naar Bristol, een stad in Zuidwest-Engeland ter grootte van Den Haag. Kerkdijk bezocht een wedstrijd van Bristol City en was meteen enthousiast. “De club wilde graag Nederlands voetbal spelen, met een goed verzorgde opbouw. Dat sprak mij aan. Net als de Engelse competitie trouwens, die zit enorm in de lift, is een van de grootste van Europa. Ik zou me er prima kunnen ontwikkelen.” 

Zo ging Kerkdijk in 2017 van de roodhemden van FC Twente naar die van Bristol City. Ze beleefde er twee mooie seizoenen. In de afgelopen competitie eindigde Kerkdijk met Bristol keurig in de middenmoot. “We zijn zesde geworden, en dat is prima voor een kleine club als Bristol. Bovendien hebben we laten zien dat we punten kunnen pakken tegen de clubs die er iets boven uitsteken, zoals Manchester City en Chelsea. Al moet ik zeggen dat het juist het leuke van de Engelse competitie is dat iedereen van iedereen kan winnen, het is erg open.”

Als ‘central defender’ (“ik ben niet heel fysiek, moet het vooral hebben van mijn techniek en passing”) had Kerkdijk het voorrecht te spelen tegen de beste spitsen van Europa. En zo af en toe een doelpuntje mee te pikken, zoals een curieuze goal uit bij Liverpool. “Ik mocht een vrije trap nemen, net over de middenlijn. Mijn intentie was om de bal in de zestien te plaatsen, maar hij vloog over alles en iedereen het doel in.” Haar contract bij Bristol City loopt komende zomer af. Op dit moment is nog niet duidelijk waar Kerkdijk haar loopbaan vervolgt, maar als het aan haar ligt blijft ze in Engeland. 

Voor elkaar knokken

Eerst maakt ze zich echter op voor ongetwijfeld een nieuw hoogtepunt in haar loopbaan: het WK. Straks in juni strijden 24 landen in Frankrijk om de wereldtitel. Voor regerend Europees kampioen Oranje begint de voorbereiding al vroeg: vanaf 13 mei werken de Leeuwinnen toe naar de openingswedstrijd, op 11 juni in Le Havre tegen Nieuw-Zeeland.

Bij Kerkdijk begint het langzaam te kriebelen. “Op dit moment zijn veel competities nog bezig. Sommige meiden spelen ook nog in de Champions League. Maar als we straks in mei bij elkaar zijn, zal de spanning wel gaan stijgen. Ook in Nederland. Het geeft ons als groep al een heel goed gevoel dat onze poulewedstrijd tegen Kameroen is uitverkocht.” Voor dat duel trekken duizenden Nederlanders op 15 juni naar Valenciennes, om Oranje te steunen op weg naar de volgende ronde.

Over de kansen van het Nederlands team zegt Kerkdijk: “We hebben een heel hechte groep, waarin iedereen bereid is voor elkaar te knokken. Maar het is belangrijk om het echt van wedstrijd tot wedstrijd te bekijken op zo’n WK, niet te ver vooruit te kijken. Als ik nu favorieten zou moeten aanwijzen, zou ik de Verenigde Staten noemen, zij zijn immers titelverdediger. En natuurlijk Frankrijk zelf, dat het thuisvoordeel geniet.” Kerkdijks eigen ambities zijn groot, al blijft ze vooral bescheiden. “We hebben heel veel kwaliteiten in onze ploeg. Als we die weten samen te brengen, fit zijn én blijven, maken we een goede kans en kunnen we ver komen. Zelf neem ik in dat geheel genoegen met elke rol die de bondscoach voor me in gedachten heeft. Ik ben al zo trots dat ik de WK-selectie heb gehaald.”

Klant: uitgevers van huis-aan-huisbladen – special WK vrouwen
Doelgroep: lezers van huis-aan-huisbladen
Publicatiedatum: mei/juni 2019