WK 2022 Kerstin Casparij: “Denzel Dumfries is echt een beast”

Van winderige amateurveldjes in Friesland via de prachtige volksclub FC Twente naar Oranje en Manchester City. OranjeLeeuwin Kerstin Casparij heeft een bliksemcarrière. Ze ‘leeft voetbal’, en dus zit Casparij ook tijdens het WK 2022 in Qatar aan de buis gekluisterd. “Als ik realistisch ben, zie ik Oranje de kwartfinale halen.”

Het was een gekke gewaarwording, niet lang geleden, toen tijdens een training van Manchester City WFC op de City Football Academy de gelauwerde toptrainer Pep Guardiola ineens aandachtig stond te kijken naar Kerstin Casparij en haar City-collega’s. “Eerst had ik het niet eens door,” zegt Casparij, “maar toen mijn Spaanse teamgenoten naar hem toe liepen wist ik genoeg.” Slechts enkele maanden eerder speelde Casparij nog in de Eredivisie Vrouwen, formeel op amateurniveau.

Het kan snel gaan, erkent de 22-jarige verdediger. “Pas zeven jaar geleden, op mijn vijftiende, debuteerde ik voor sc Heerenveen. Na een uitstapje naar VV Alkmaar en nog twee seizoenen sc Heerenveen belandde ik bij FC Twente. Daar heb ik de mooiste seizoenen uit mijn loopbaan beleefd. Niet alleen heb ik me als voetbalster enorm ontwikkeld, maar ook zijn we met FC Twente twee keer op rij kampioen geworden van de Eredivisie, een unieke prestatie.”

Moderne back

Als beloning voor die stormachtige progressie van Casparij volgde een verleidelijk aanbod van de Engelse topclub Manchester City WFC, een van de beste teams in de FA Women’s Super League. Het is een match made in heaven, en dat heeft alles te maken met de speelstijl van Casparij én City. Ze omschrijft zichzelf als een moderne back. “Technisch, snel, sterk, erg aanvallend ingesteld. Ik heb graag de bal. Mijn favoriete positie is rechtsback, hoewel ik bij het Nederlands Elftal ook als linksback word gebruikt.”

Overigens is Casparij pas sinds enkele seizoenen in de verdediging te vinden. “Ooit ben ik als buitenspeler begonnen, daarna – eigenlijk tot anderhalf jaar geleden – heb ik voornamelijk op het middenveld gespeeld, als ‘8’ of als ‘10’. Voor die posities haalde Twente-trainer Tommy Stroot me destijds ook naar Enschede. Hij heeft me echter overtuigd van mijn kwaliteiten als back. Ik heb me er om eerlijk te zijn wel even tegen verzet, maar langzaam maar zeker ben ik echt van de backpositie gaan houden.”

Aanvallende speelstijl

Door haar drang naar voren heeft ze zich in het Nederlands team gespeeld – intussen heeft ze al zestien interlands op haar naam – en in de basis van The Citizens. “In principe willen we met het vrouwenteam van City dezelfde speelstijl hanteren als de mannen. De ultra-aanvallende manier van spelen van Guardiola dus. Wíllen voetballen, de bal snel rond laten gaan, dat is ideaal voor mij. Sowieso zijn het mannen- en vrouwenteam bij Manchester City erg verweven met elkaar, dat is wel echt uniek. We worden als vrouwen duidelijk serieus genomen, trainen op hetzelfde complex als de mannen en gaan als het even kan bij elkaar kijken.”

Ook buiten het voetbal heeft Casparij het enorm naar haar zin in Manchester, de stad waar ze inmiddels woont. “In Manchester zijn genoeg leuke dingen te doen, zo zijn er volop gezellige eettentjes. Regelmatig gaan we met de meiden van het team eropuit.” Door deze mooie transfer naar Engeland, maar ook door de kwalificatie voor het WK met de OranjeLeeuwinnen, kan Casparij al enkele van haar carrièredoelen afvinken. Toch heeft ze nog meer dan voldoende te wensen over. “Dit seizoen wil ik vooral fit blijven, een prijs winnen met City én in de zomer meegaan naar het WK Vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland. En ooit wil ik de Champions League winnen met Manchester City, en een EK of WK met Oranje. Je ziet, ik wil vooral winnen!”

Genieten van topteams

Winnen hoopt ze uiteraard ook het Nederlands mannenteam te zien doen, straks op het WK 2022 in Qatar. Casparij gaat Oranje in elk geval op de voet volgen. “Laatst heb ik een VPN gekocht, zodat ik nog meer voetbal kan kijken dan ik al deed. Dus ja, ook de wedstrijden in Qatar ga ik zeker volgen. Ik ben vooral heel benieuwd hoe de verschillende teams omgaan met zo’n groot toernooi midden in het seizoen. Normaal gesproken is een EK of WK in de zomer, en dat is toch anders. De voorbereiding is nu een stuk korter, het is afwachten hoe spelers daarop reageren.”

“Het Nederlands team doet het de laatste tijd erg goed. Vanuit mijn trots voor Nederland zeg ik dat we wereldkampioen worden, maar als ik wat realistischer ben, denk ik dat we bij het WK 2022 zeker de kwartfinale gaan halen. Al wordt dat lastig genoeg, met toplanden als Brazilië, Argentinië, Engeland, Duitsland en Frankrijk. Ik word nu al vrolijk van de gedachte dat ik deze teams in actie ga zien de komende weken, terwijl het buiten herfst is en ik lekker binnen of in de pub zit.”

Casparij’s ogen zullen tijdens het WK 2022 gericht zijn op haar Manchester City-collega’s. “Het is echt jammer dat Haaland er niet bij is. Maar Bernardo Silva en Cancelo spelen hopelijk wel namens Portugal, en natuurlijk De Bruyne met België.” Maar vooral kijkt ze uit naar de verrichtingen van Oranje, in het bijzonder die van haar positiegenoten. “En dan weer speciaal naar Denzel Dumfries. Zoals hij laatst met Internazionale in de Champions League tegen Barcelona speelde, dat was geweldig. Ik vind Dumfries echt een legend, een beast.”

Klant: WK Special
Publicatiedatum: november 2022