3D-methode succesvol bij aanpak burn-out

Mentaal, emotioneel en fysiek werken aan een burn-out. Dat is de kern van de 3D-methode, een innovatief en persoonlijk coachingsprogramma van Burn Out Poli.

Daar zat je dan als millennial vorig jaar. Je startte met een superleuke nieuwe baan, gezellige collega’s, veel borrels. Maar je onboarding was nog maar net begonnen toen de coronacrisis kwam. En ineens moest je thuiswerken. “Voor opvallend veel singles werd dit een periode van eenzaamheid, depressieve gevoelens, angst- en paniekklachten”, vertelt Barbara Kok, een van de initiatiefnemers van Burn Out Poli, een onderdeel van Unlimited People.

Ook los van corona, millennials en singles is burn-out een groot maatschappelijk probleem. Uit de Arbobalans van TNO blijkt dat maar liefst 17 procent van de beroepsbevolking burn-outklachten heeft. “Burn-out is een symptoom. Iemand is dan vastgelopen in zijn eigen patronen, gedachten of overtuigingen”, legt Kok uit. “Dit betekent ook dat het iedereen kan overkomen.”

Holistische aanpak burn-out
Van een echte burn-out is volgens Kok sprake bij aanhoudende chronische stress, waarvan je niet kunt herstellen door te rusten of slapen. “Je wordt dan moe wakker, of bent aan het eind van een dag juist helemaal op. Dan weet je dat je over de gezonde grens van stress bent gegaan. Je raakt oververmoeid, kunt tegen van alles opzien, bent emotioneel uitgeput, hebt spannings- en concentratieproblemen.”

Met haar Burn Out Poli helpt Kok al 15 jaar mensen met burn-out, via de integrale 3D-methode. “Die houdt in dat we burn-out op drie gebieden aanpakken: mentaal, met doelgerichte coaching; emotioneel, met diepgaande therapie; en fysiek, met lichamelijke behandeling, bijvoorbeeld om te leren ontspannen. Deze drie gebieden hebben een positieve impact op elkaar. Vandaar dat ik iedereen zo’n holistische benadering van burn-out gun. Mijn missie is dat in 2030 iedere Nederlander voor deze innovatieve zorgmethode kan kiezen.” 

Indrukwekkende slagingspercentages
Een methode die bovenal wérkt. De slagingspercentages van Burn Out Poli zijn ronduit indrukwekkend. “95 procent van de mensen is bijvoorbeeld in 12 weken al terug op de werkvloer,” zegt Kok. “De een om een kopje koffie te drinken, de ander al voor re-integratie.” Voorkomen is beter dan genezen en Kok besluit dan ook met een tip. “Zorg een paar keer per dag voor enkele minuten totale stilte. Dat helpt je lichaam en geest al zóveel.”

Klant: Trouw
Doelgroep: algemeen
Publicatiedatum: november 2021